Matematyka dla ciekawych świata


Matematyka dla ciekawych świata to cykl spotkań dla licealistów. Ich celem jest rozwijanie zainteresowań poprzez ukazanie tematów i metod wychodzących poza szkolne schematy.
Zapraszamy uczniów klas II i III liceów oraz III i IV techników. Spotkania będą odbywać się w soboty, na ogół co dwa tygodnie (tu znajdziesz szczegóły dotyczące spotkań); prowadzić je będą pracownicy naukowi i studenci Uniwersytetu Warszawskiego, a także innych uczelni warszawskich.
W edycji 2010/2011 poruszymy bardzo podstawowe, a nieobecne w szkole zagadnienia:
-całkowanie,
-pochodna,
-ciągłość,
oraz, jeśli Wam sił starczy,
podstawy analizy sygnałów.

Zapraszamy tych, którzy już interesują się matematyką, i tych, którym nie sprawia ona kłopotów, a chcą dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Mamy nadzieję, że wspólnie uda nam się odkryć choć trochę z jej piękna.
dr Maria Gokieli
z zespołem


Ciastka odegrały już niemałą rolę w historii matematyki, szczególnie polskiej. Czy umiesz rozwiązać nasze zadanie programowe? Nie? Przyjdź!

Zygmuntówka - oczami matematyka
Ostatnim krzykiem mody w warszawskich cukierniach jest Zygmuntówka. Jednak jesteśmy świadomi, że nie każdego młodego matematyka stać na codzienny zakup tego ciastka. Przychodząc im w sukurs podajemy poniżej przepis (oczywiście matematyczny) na udany warszawski deser.

Podstawą ciasteczka jest krucha babeczka przypominająca odwrócony obcięty stożek. Średnica podstawy to 6 cm. Na kruche ciasto układamy masę czekoladową o objętości 1300 cm3. Układamy ją w postać walca. Jednak, aby się nie zsychała, staramy się, aby pole powierzchni było jak najmniejsze.
Jakie powinny być wymiary czekoladowej masy?

Na kruche ciasto kładziemy trochę żurawiny o intensywnym kolorze czerwieni (700-720 nm). Kwaśność konfitury wzmacnia delikatny smak czekolady. Na to nakładana jest bita śmietana (brak bliższych danych). Uwieńczeniem ciasteczka jest beza w kształcie stożka, którego tworząca nie przekracza 6 cm.
Jakie powinny być wymiary bezy, aby było jej jak najwięcej?

Odrębną charakterystyką ciastka jest sposób podania. Podaje się je na talerzu w kształcie trapezu. Niestety w ramach oszczędności przestrzeni zmywakowej cukiernicy starają się, aby powierzchnia talerza była jak najmniejsza. Pamiętajmy jednak, że ciastko nigdy nie może wystawać poza talerz.
Podać wymiary talerza.

Smacznego!

Komentarze

  1. 1300 cm3 to 1,3 litra! Trochę sporo jak na jedno ciastko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz