Matematyka dla ciekawych świata

Matematyka dla ciekawych świata to cykl spotkań dla licealistów. Ich celem jest rozwijanie zainteresowań poprzez ukazanie tematów i metod wychodzących poza szkolne schematy.
Zapraszamy uczniów klas II i III liceów oraz III i IV techników. Spotkania będą odbywać się w soboty, na ogół co dwa tygodnie (tu znajdziesz szczegóły dotyczące spotkań); prowadzić je będą pracownicy naukowi i studenci Uniwersytetu Warszawskiego, a także innych uczelni warszawskich.
W edycji 2010/2011 poruszymy bardzo podstawowe, a nieobecne w szkole zagadnienia:
-całkowanie,
-pochodna,
-ciągłość,
oraz, jeśli Wam sił starczy,
podstawy analizy sygnałów.
Zapraszamy tych, którzy już interesują się matematyką, i tych, którym nie sprawia ona kłopotów, a chcą dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Mamy nadzieję, że wspólnie uda nam się odkryć choć trochę z jej piękna.
dr Maria Gokieli
z zespołem
Ciastka odegrały już niemałą rolę w historii matematyki, szczególnie polskiej. Czy umiesz rozwiązać nasze zadanie programowe? Nie? Przyjdź!
Zygmuntówka - oczami matematyka
Ostatnim krzykiem mody w warszawskich cukierniach jest Zygmuntówka. Jednak jesteśmy świadomi, że nie każdego młodego matematyka stać na codzienny zakup tego ciastka. Przychodząc im w sukurs podajemy poniżej przepis (oczywiście matematyczny) na udany warszawski deser.
Podstawą ciasteczka jest krucha babeczka przypominająca odwrócony obcięty stożek. Średnica podstawy to 6 cm. Na kruche ciasto układamy masę czekoladową o objętości 1300 cm3. Układamy ją w postać walca. Jednak, aby się nie zsychała, staramy się, aby pole powierzchni było jak najmniejsze.
Jakie powinny być wymiary czekoladowej masy?
Na kruche ciasto kładziemy trochę żurawiny o intensywnym kolorze czerwieni (700-720 nm). Kwaśność konfitury wzmacnia delikatny smak czekolady. Na to nakładana jest bita śmietana (brak bliższych danych). Uwieńczeniem ciasteczka jest beza w kształcie stożka, którego tworząca nie przekracza 6 cm.
Jakie powinny być wymiary bezy, aby było jej jak najwięcej?
Odrębną charakterystyką ciastka jest sposób podania. Podaje się je na talerzu w kształcie trapezu. Niestety w ramach oszczędności przestrzeni zmywakowej cukiernicy starają się, aby powierzchnia talerza była jak najmniejsza. Pamiętajmy jednak, że ciastko nigdy nie może wystawać poza talerz.
Podać wymiary talerza.
Smacznego!
Źródło: materiały organizatora
1300 cm3 to 1,3 litra! Trochę sporo jak na jedno ciastko :)
OdpowiedzUsuń