Dobry obiad - po mojemu

Chcę Wam dziś przedstawić propozycję niedzielnego (lub sobotniego, poniedziałkowego, czwartkowego...) obiadu.
Wbrew tytułowi pomysł na obiad nie jest do końca mój - po mojemu oznacza w języku włoskim A MODO MIO. Tak nazywa się włoska restauracja znajdująca się przy Grójeckiej 110.

Przy wejściu witają nas wielkie wazony wypełnione różniastymi rodzajami makaronów oraz lodówka z deserami, ale o tym jakimi - potem. Zanim zdążymy się obejrzeć, dostajemy do rąk menu i jesteśmy zapraszani do stolika w jednej z dwóch stref - dla niepalących lub palących. Możemy też zająć miejsce w ogródku przed lokalem.
Usiedliśmy. Otwieramy kartę i okazuję się, że znajdujemy w niej nie tylko makarony. Zacznijmy od przystawek i przekąsek - znajdziemy tu wiele rodzajów pieczywa - zwykłe, tostowane, czosnkowe z serem, z oliwkami... Do chlebka w sam raz pasuje talerz serów i wędlin. Poza tym ciekawie brzmią oliwki panierowane, nadziewane mięsem oraz kurczak w serku mascarpone z grzankami. Dla odważniejszych - krewetki w sosie cytrynowym. Ceny nie są zbyt wygórowane - za chlebek zapłacimy 3-6 zł, za oliwki 12 zł, a za krewetki 28.
Czytamy dalej. Widzimy zupy - cebulową, grzybową i serową (z grzankami). Osobiście polecam tą ostatnią - pycha. Ceny niskie - 8-10 zł.
Po wyborze zupy czas na sałatkę - każdy znajdzie coś odpowiadającego swoim upodobaniom. Nie brakuje tu takich zwykłych (vinegre, grecka), jak i tych ciekawszych (z owocami morza, tuńczykiem, szynką parmeńską...). Warto spróbować sałatki A MODO MIO, która jest można powiedzieć wizytówką restauracji - sałata, pomidor, oliwki, polędwica z warzywami.
W zależności od ilości składników w naszej sałatce zapłacimy od 11-27 zł. za porcję.
Dochodzimy do dań głównych - mamy tu:
lasagne - jedna z ragu, beszamelem i parmezanem, a druga ze szpinakiem, serem pleśniowym, beszamelem i parmezanem; ceny: ok. 20 zł.
ravioli - małe pierożki mięsno-szpinakowe podane z jednym z siedmiu sosów do wyboru (polecam NOCI- orzechy, masło, śmietana, majeranek, ciekawie też brzmi BOSCAIOLA - pieczarki, boczek, śmietana); ceny: ok. 25 zł.
kopytka - sosy podobne do tych przy ravioli, jest ich 5. Interesujący się wydaje być GORGONZOLA E SPINACI (ser gorgonzola ze szpinakiem i śmietaną); ceny: ok. 23 zł.
pasta - makarony, makarony, makarony :) Możemy wybrać jeden z trzech rodzajów - spaghetti, fettuccine lub penne. Do tego dobieramy jeden z ponad 20 sosów. Znajdziemy wiele wegetariańskich, ale również tych z mięsem. Polecam sos FUNGHI E SPINACI (pieczarki, szpinak, szynka, śmietana); ceny: 14 - 25 zł.
pizza - wybór tak duży jak przy makaronach, ceny również w tych samych granicach. Pizza podawana jest na cienkim cieście. Bardzo dobra - mięsna SAMI SWOI z boczkiem i kiełbasą, jednak dla tych, którzy mięsa nie jedzą - wyboru nie zabraknie.
drugie dania - omlet z frytkami i sałatką lub piersi z kurczaka i polędwiczki wołowe pod wieloma postaciami (z grilla, w sosie serowym, z ziołami, z frytkami...); tu ceny są trochę wyższe: od 21 zł. za omlet do 38 zł. za polędwicę wołową w occie balsamicznym z frytkami lub makaronem i sałatką.
Teraz czas na wcześniej obiecane desery. Mamy tu do wyboru lody w różnych smakach, mus czekoladowy, tartufo czarne, ptysie, tort... Tylko czy coś jeszcze zmieścimy po wcześniejszej uczcie? ;) Ceny niskie: 8 - 13 zł.
Nie brakuje też czegoś do picia:
na ciepło: wiele rodzajów i smaków kaw i herbat;
na zimno: napoje gazowane, woda, soki, piwo bezalkoholowe;
coś z %: piwo z beczki lub butelki oraz wino białe i czerwone.

Jak widzicie w A MODO MIO można zjeść niedrogo, smacznie i sycie. Klimat lokalu - fantastyczny, obsługa - profesjonalna. Jeśli jednak wolicie zjeść te pyszności w domu - restauracja oferuje pakowanie porcji na wynos.
Warto dodać, że A MODO MIO posiada certyfikat miejsca przyjaznego mamom.

Restauracja przyjmuje płatności kartami płatniczymi (powyżej 30 zł).
Godziny otwarcia: pon - nd 12-23.
Telefon (może się przydać do zarezerwowania stolika): 022 823 44 46
Link do strony restauracji.

Dojazd:
do przystanku Bitwy Warszawskiej 1920, potem 300 m. wzdłuż Grójeckiej w stronę Okęcia:
- ze stacji metra CENTRUM: tramwajem 7, 9, 25 lub autobusem 521;
- ze stacji metra POLITECHNIKA: tramwajem 14, 35;
- ze stacji SKM-KM-WKD OCHOTA: tramwajem 1, 7, 9, 25 lub autobusem 521;
- ze stacji SKM-KM-WKD DWORZEC ZACHODNI: autobusem 154, 172;
- ze stacji KM RAKOWIEC: tramwajem 7, 9, 35, autobusem 154.
Inne linie docierające w okolice A MODO MIO: 136, 150, 157, 167, 186, 191, 208, 404, 414, 512, N38, N43, N88.
Uwaga! Jeśli będziecie jechać tramwajem 7, 9 lub 35 to podjedźcie do przystanku HALE BANACHA - pod same drzwi A MODO MIO.
Dla zmotoryzowanych: Jadąc Grójecką w stronę Okęcia, skręćcie na światłach za A MODO MIO w Dickensa w prawo, a potem ponownie w prawo w Skarżyńskiego, po ok. 400 metrach szukajcie miejsca parkingowego i przejdźcie podwórkiem do Grójeckiej.

Kubota

Komentarze

  1. Będę tu dodawał informacje nt. nowo-wypróbowanych potraw, których nie zawarłem w powyższym artykule.

    Dla tych, którzy lubią zjeść mięsko - polecam grillowaną pierś z kurczaka z frytkami (lub makaronem) z sałatką - pomidor, oliwki i cebulka na sałacie - bardzo syte, bardzo bardzo dobre; cena 26 zł (bardzo bardzo bardzo korzystna)

    OdpowiedzUsuń
  2. Równie sytą potrawą, jednak wegetariańską jest omlet z frytkami i sałatką (taka sama jak w przypadku grillowanej piersi z kurczaka), posypany aromatycznym serem; cena 21 zł

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz